La galera, galiota o gamba imperial (Squilla mantis) és un crustaci de l'ordre dels estomatòpodes, de la familia dels esquil·lids i d'un color groguenc i cos deprimit, amb el segon parell de maxil·lípedes molt desenvolupat i acabat amb un artell en forma d'ungla prensora i dentada.
Són animals carnívors (segons la Viquipèdia) que s'alimenten d'altres crustacis i de peixos.
Se sol consumir fresca, i la seva temporada és al febrer. Aporta un gust
important als arrossos i guisats de peix. Quan la femella és ouada, el
seu consum a la plantxa és "extraordinari".
A qui els agrada xuclar els crustacis ho han de fer en el sentit que
va del cap vers a la cua, per a no punxar-se amb les múltiples petites
espines que cobreixen la closca fina de la mateixa,
Es poden fer a plantxa, fregides tomba i tomba, saltejades amb all i julibert i un parell de tomatetes fregides per acompanyar, i que no manqui pa per sucar l'oli i el seu suquet.
Paga la pena posar-les dins d'una bona paella d'arròs.
Diriem que és un marisc per alguna persona catalogat de 2ª categoria, i no te res que envejar a la resta i A MILLOR PREU..
També molt recomanant per fer fumets, acompanyades de 6 o 7 crancs
Què més vos explicaria ???? Pos això , que el meu comiat de solter no vaig anar de putes ni vam fer cap sopar extraordinari, tant sols ens vam fotre els 5 amics i jo un parell i mig de quilos de galeres, i au !!! ...
... "lo galeraço!
Per més informació i receptes, sempre vos podeu posar en contacte amb lo meu mano que és un especialista en galeres, o amb mon germà menut que és cuiner i poder sap d'altres invents de com fer.les.
Salut i bon profit !!!
Ja es pot dir, avui en dia, que es un marisc de primera i qui no la provat no sap el que es perd.
ResponEliminaEl volum de captura de galera va superar els 300.000 quilos durant el 2010 al port pesquer de Sant Carles de la Ràpita. És una de les espècies que genera més ingressos tot i que encara és poc coneguda. De fet, segons les dades facilitades per la Confraria de Pescadors de la Ràpita, el 2010 la galera va suposar uns ingressos d'1,1 milions d'euros, una quantitat que només va superar el lluç amb 1,2 milions d'euros i un volum de captura de 202.000 quilos. I tot i que el llagostí és el producte estel·lar a la llotja de peix rapitenca, el darrer any la galera ha estat molt més significativa quant a volum i ingressos. Segons els pescadors, la crisi econòmica fa que crustacis com ara el llagostí es venguin menys pel seu elevat preu i que el consumidor tendeixi a incrementar les compres d'altres espècies com ara la galera. Quant al preu mitjà del quilo de galera, a la llotja de peix de la Ràpita, el 2010 va estar a 3,79 euros, mentre que el preu màxim d'aquesta espècie es va disparar fins als 15,60 euros el quilo.
ResponElimina